Finn

Hva er et kjølemedium?

Kjølemedier er naturlige eller syntetiske væsker med lavt kokepunkt, som brukes i kjøleteknologien og varmepumper og som transporterer varmeenergi.

Hovedegenskapene til kjølemediene er at de absorberer varme i væskeform og fordamper selv ved lave temperaturer. Det oppvarmede kjølemediet i gassform blir deretter komprimert av en kompressor, slik at temperaturen øker. Kjølemediet frigjør deretter varmen i varmesystemet med ønsket varmegenereringshastighet. Det avkjølte, nå igjen flytende kjølemediet dekomprimeres og avkjøles enda mer med en ventil som stenger sløyfen og tillater ny absorbering av varme. Ved kjøleteknologien trekkes varme ut fra rommet for å bli avkjølt ved fordampning og deretter sluppet ut til utsiden.

I dag benyttes hovedsakelig halogenerte fluorkarboner (PFC) eller hydrofluorkarboner (HFC) på grunn av den høye effekten. Andre biologiske ikke-giftige kjølemedier inkluderer karbondioksid, ammonium, ammoniumdimetyleter eller vann. Det nå forbudte kjølemediet klorfluorkarboner (CFC) skadet ozonlaget på grunn av klorgassen det inneholdt.

Tilbake til oversikt